Min pappa gillade en god kladdig brunsviger...det är tyvärr många år sedan han gick bort <3 Brunsviger är en Dansk/Fynsk specialitet som man oftast äter vid födelsedagar....är man barn får man den i form av en man eller dam med godis på ;) Det är inget jag har som tradition att baka men nu blev jag jättesugen och det passar ju en helg som denna att hedra min fars minne med en god brunsviger ;)
Degen:
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
50 g socker
5 g salt
ca. 450 g vetemjöl
ca. 450 g vetemjöl
40 g smält margarin
Gör som en vanlig vetedeg och låt den jäsa till dubbel storlek. Kavla sen ut degen och lägg i ugnsplåten eller som jag gjorde idag två ringformar.
Topping:
125 g brun farin
125 margarin
1/4 dl sirap
Koka ihop detta tills det hänger ihop och bre det på degen....jäs till dubbel storlek och gör några hål med fingrarna innan du gräddar den i 20 minuter i 200 grader!
Godast nybakad och ljummen;))
Ha en skön söndag
Kram susanne
Lækkert, den må jeg prøve en dag! Tak
SvaraRaderaMaria
Den eksperimenterende have