söndag 19 februari 2012

Fastelavn er mit navn......

Idag firas det Fastelavn i Danmark, en tradition som sträcker sig långt tillbaka. Idag är det som en maskerad för barn, barnen får fastelavnsris som de piskar sina föräldrar med för att väcka dem på morgonen. Sen går de från dörr till dörr utklädda och sjunger en speciell sång som går ut på att de vill ha godis annars gör de bus. Vid maskeraden slår man "katten av tunnan" förr var det en levande katt i tunnan. Folk trodde då att om man slog till katten dog höll man pesten borta från byn. Idag är det godis o frukt i tunnan och den som slår sönder den blir kattkung eller drottning ;)

Vid Fastelavn äter man fastelavnsbullar...de finns som en wienerbrödsbulle med vaniljkräm o grädde i eller som vetebullar med vaniljkräm i mitten och chokladglasyr på ;)) Jag har bakat dessa och visat flera gånger här på bloggen idag blev det dock inte då jag har legat hela dagen ;(


Fastelavnsboller

1 1/4 dl mjölk
25 g gäst
100 g smält margarin
1 ägg
4 msk socker
1/2 tsk salt
ca 4 1/2 dl vetemjöl

vaniljkräm
2 ägg
2 msk socker
2 msk maizenamjöl
2 1/2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

vispa ihop ägg, socker och mjöl i en kastrull, blanda i mjölk och vanilj. Koka vid svag värme tills det tjocknar, vispa under tiden annars bränns det vid. 

Gör en vanlig vetedeg av ingredienserna, lät jäsa till dubbel storlek. Baka ut 8-12 bullar och gör en grop i varje bulle med tummarna. Lägg i vaniljkräm i gropen, lät jäsa igen, pensla med ägg och grädda vid 200 grader i ca 15 min. När de kallnat bra på rikligt med chokladglasyr.


Testa dessa, jag lovar att ni inte blir besvikna!!
Ha en mysig kväll 
kram susanne
 


 

1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!
Har du ingen blogg klickar du bara på anonym och skriver sedan ditt meddelande!!
kram Susanne