lördag 12 februari 2011

Fastelavnsboller

Har lite svårt att inte göra något alls vilket jag ibland får ångra. Medan jag tog hand om köket efter frukost passade jag på att baka lite, det blev danska fastelavnsboller ;) Fastelavn firar man i Danmark i februari, det är som maskerad och dit hör speciella bullar. Det finns olika sorter, en typ som semlor fast med vaniljkräm istället för marsipan. Sen finns det en enklare  utan grädde, det var såna jag bakade idag. I Danmark är det inte så vanligt med storbak som här i Sverige då man bakar 100 bullar och lägger i frysen utan man bakar det som går åt på en gång, receptet är på 8 stora bullar....Det ska vara chokladglasyr på när de är färdiga men jag hade inget florsocker så jag penslade med smör och doppade i socker och kokosflingor.

 


Fastelavnsboller

1 1/4 dl mjölk
25 g gäst
100 g smält margarin
1 ägg
4 msk socker
1/2 tsk salt
ca 4 1/2 dl vetemjöl

Gör en vanlig vetedeg av ingredienserna, lät jäsa till dubbel storlek. Baka ut 8-12 bullar och gör en grop i varje bulle med tummarna. Lägg i vaniljkräm i gropen, lät jäsa igen, pensla med ägg och grädda vid 200 grader i ca 15 min. När de kallnat bra på rikligt med chokladglasyr.

Jag hade ingen ingen vaniljkräm hemma så jag kokade ihop en själv, snabbt och smidigt.

vaniljkräm
2 ägg
2 msk socker
2 msk maizenamjöl
2 1/2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

vispa ihop ägg, socker och mjöl i en kastrull, blanda i mjölk och vanilj. Koka vid svag värme tills det tjocknar, vispa under tiden annars bränns det vid. 


Ha en skön lördag hälsar jag här från soffan
kram Susanne1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!
Har du ingen blogg klickar du bara på anonym och skriver sedan ditt meddelande!!
kram Susanne